Rejetrawleren Markus blev opgraderet med en ny Japanlinje
Det kræver erfaren projektledelse og effektiv produktion, når en femårs-klasning skal udføres sideløbende med en omfattende ombygning. I tæt samarbejde med Carsoe og en række underleverandører har Orskov Yard udført et komplekst reparations- og ombygningsprojekt med høje krav til fødevaresikkerhed på rejetrawleren Markus.
Moderne faciliteter, specialiserede værksteder og en strategisk placering tæt på de nordatlantiske fiskepladser gør Orskov Yard til det foretrukne reparationsværft for mange fiskerederier i regionen.
En af de faste kunder er Qajaq Trawl, som for nylig sendte rejetrawleren Markus til Frederikshavn for at få udført femårs-klasning og en gennemgribende opgradering med en ny semiautomatisk Japan-linje. Den nye produktionslinje øger kapaciteten til 19 tons rejer i døgnet og reducerer samtidig behovet for manuel håndtering.
Carsoe stod for levering og installation af den skræddersyede rejefabrik, mens Orskov Yard havde ansvaret for projektledelsen og alle udførende opgaver, herunder stålarbejder, rørføring, svejsning, VVS, elinstallationer, isolering, montering af inventar og malerarbejde.
Et omfattende og komplekst projekt
Udskiftning af en rejeproduktionslinje på en trawler er en kompleks opgave, der kræver nøje planlægning og koordinering på tværs af faggrupper. I dette projekt måtte Orskov Yard skære et 4 x 2,2 meter stort hul i skroget for at få den nye produktionslinje ombord på skibet. Derudover skulle der etableres et nyt isoleret rum til fryseren, og hele skibets rørsystem blev omlagt.
– Et projekt som dette er både omfattende og komplekst, fordi vi skal udføre planlagt vedligehold og reparationer samtidig med, at skibet ombygges til den nye rejefabrik. Men det er alt sammen velkendte opgaver, som vi har mange års erfaring med at løse. Hver gang en trawler lægger til kaj, er der behov for en eller anden form for ombygning, fortæller Thomas Justinussen, projektleder hos Orskov Yard.
En rejetrawler er underlagt skrappe krav om fødevaresikkerhed. Derfor har Orskov Yard valgt løsninger til materialer og indretning, der lever op til de højeste standarder for hygiejne, sikkerhed og holdbarhed. Det gælder for eksempel rustfrit stål, fødevaregodkendte plastmaterialer og epoxybelægninger på gulvene.
Samarbejde med kunden i centrum
Når tidsplanen er stram, er det altafgørende med samarbejde, gensidig tillid og tæt dialog mellem de involverede parter. Hos Carsoe fremhæver produktionschef Michael Trolle Mortensen betydningen af, at værftet har styr på sine processer. I dette projekt havde Orskov Yard forberedt alt inden skibets ankomst, og Carsoes folk kunne gå lige til opgaven.
– Forløbet omkring Markus var velorganiseret med tre ugentlige byggemøder, hvor de udfordringer, der måtte opstå, blev håndteret omgående. I et projekt som dette er vi enormt afhængige af hinanden for at blive færdige til tiden. Derfor betyder det meget, at alle kan mærke, at der er styr på tingene, fortæller han.
Michael Trolle Mortensen har arbejdet med fiskefartøjer i næsten 40 år og er glad for at komme hos Orskov Yard, hvor tonen er ”old school på den gode måde”:
– Det, jeg virkelig godt kan lide ved Orskov Yard, er måden, de driver forretning på. Her møder man hinanden i øjenhøjde, og alle går konstruktivt til opgaven med kunden i centrum. Vi samarbejder på lige fod, og jeg føler mig altid velkommen, når jeg kommer på værftet, siger Michael Trolle Mortensen.
Det femårige klasseeftersyn af Markus bestod af:
- Renovering af elmotor og generatorer
- Renovering af pumper
- Renovering af bundventiler
- Renovering af hydraulikcylindre
- Renovering af spil
- Udskiftning af akseltætning
- Maling af skrog, trawldæk, spildæk, bakken, nederste brodæk og båddæk
- Test og femårseftersyn af kraner
- Planlagt vedligehold